Webmaster gamlastenhuset © 2012 • Copyright Stiftelsen Gamla Stenhuset • Kontakt

 

 

Filmen »

Filmen "Livet som gåva" om Carl-Adolf Murray visades på nyårsafton 31 dec 2012 kl 18.00 i SVT 2.

 

Carl-Adolf Murray

 

Livet som gåva - minnesglimtar ur ett sekel

 

En film om den legendariske prästen och kulturhistoriken Carl-Adolf Murray.

 

Under decennier har han inspirerat människor med sina levande berättelser om intressanta människor och märkvärdiga ting. Vid predikningar på nyårsmässor, när han talat inför elever på skolavslutningar eller arrangerat utställningar i det Gamla Stenhuset i Gästrike Hammarby. Alltid har han med glimten i ögat, humor och enastående faktakunskaper,  på ett personligt sätt, roat och stimulerat sin publik. Ständigt beredd att bjuda på sina egna erfarenheter och ge vägledning till problem som varje människa möter på sin livsväg.

 

Nu finns filmen om Carl-Adolf Murray och hans liv, en film med glimtar ur 1900-talets historia, en film om en ödmjuk man med stor livsglädje och en stark gudstro. Filmen är gjord av TV- producenten och journalisten Ingela Östlund från Gävle och filmaren Roland Johansson från Storvik.

Carl-Adolf bodde till exempel i Berlin innan andra världskrigets utbrott och såg med egna ögon judeförföljelsen, han har också träffat den kände ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom från Hälsingland.

 

Han har med egna ögon sett Sverige förändras från ett bondesamhälle med torpare och bönder till ett urbaniserat högteknologiskt tjänstesamhälle. Från en tid då prästen var maktens förlängda arm - då alla barn och ungdomar döptes och konfirmerades - till idag då den före detta statskyrkan kämpar med att få människor att besöka kyrkan och högmässorna.

Carl-Adolf Murray föddes 1912 och under sina första sju år växte han upp i Forsmark, Uppland. Sedan flyttade familjen med de nio barnen till Hudiksvall. Sedan dess har han varit Hälsingland och Gästrikland trogen och haft prästtjänst både i Arbrå och Ovansjö. Under tjugo år 1942-1962 var han Svenska Kyrkans föreståndare på Stiftsgården i Undersvik, Hälsingland.

 

 

 

Filmen har producerats av gävleföretaget Nadino Media i samproduktion med Stiftelsen Gamla Stenhuset.

Filmen kan köpas från Nadino Media. Pris 200 kr plus porto.

Kontakt: ingela.ostlund@gmail.com      www.nadinomedia.se   

Telefon Ingela Östlund 076-8166087

 

Postadress: Ingela Östlund/Nadino Media Södra Kungsgatan 40 A, 2 tr 802 52 Gävle

 

 

 

Vill du köpa filmen?

 

Den säljs av nadino media och kostar 200 kr plus porto. Mer info hittar du om du scrollar nedåt.